Sızma Zeytinyağı Nedir ? Sızma Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?
Kapat

Sızma Zeytinyağı Nedir ? Sızma Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?


Sızma Zeytinyağı Nedir ? Neden Sızma Zeytinyağını Tercih Etmeliyiz ? Sızma Zeytinyağının Faydaları Nelerdir ?

Bir gün filozof Demokritos'a sorulur"Sağlığımızı nasıl koruyup, uzun ömür süreriz?" O da cevaben şunu der : "İçimizi balla, dışımızı zeytinyağı ile yıkayalım." Yıkayalım ama hangi zeytinyağı ile olacak bu ? Her zeytinyağından aynı şifayı almak mümkün mü ? Gelin beraber bu sorunun cevabını inceleyelim.

Bugün internette araştırsanız ya da bir zeytinyağı dükkanına gidip en iyi zeytinyağı hangisidir derseniz cevapların çoğunluğu soğuk sıkım sızma zeytinyağı olacaktır. Soğuk sıkım olmasının neden önemli olduğu konusunda şu blog yazımızı okuyarak detaylı bilgi elde edebilirsiniz. Peki ya sızma zeytinyağı nedir ? 

Sızma zeytinyağı , oleik asit cinsinden 100 gramda 0,8 gramı geçmeyen yağ asidi olduğunda buna sızma zeytinyağı denir. Yani zeytinyağı içindeki oleik asit oranı maksimum binde 8'dir. Bu değer sıfıra doğru yaklaştıkça zeytinyağı daha kıymetli olur. Peki neden bu değer düştükçe zeytinyağına daha fazla kıymet atfedilir ? Bu sorulara cevap verebilmek için öncelikle zeytinyağı içindeki oleik asit in ne olduğunu doğru anlamak gerekiyor.Oleik asit bir tür yağ asididir ve doğada en çok bulunduğu ürünlerden birisi de zeytinyağıdır. 

Sızma zeytinyağı konusunu anlamak için bakış açımızı şöyle değiştirebiliriz. Zeytin ağacın dalında iken canlıdır. Sırıkla ya da elle toplandıktan sonra zeytin için ölüm süreci başlamış olur. Zeytinler toplandıktan sonra sıcak ortamda uzun süre bekletilirse bozulma süreci başlamış olur. Bu sürecin kimyadaki adı trigiliseridlerin hidrolize olması şeklinde tabir edilir. Daha anlaşılır bir şekilde ifade etmek gerekirse ölümden sonra başlayan bozulma sürecidir bu. Zeytinler toplanırken sırıkla vurularak toplandıysa bu bozulma süreci daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Ve yağ kalitesi düşmeye başlar. Aslında yüksek asitli yağlarda zeytin maksimum oranda bozulmaya uğramıştır.

Sızma zeytinyağı elde edebilmek için zeytin taneleri ağacın dalından olmalıdır. Dip zeytin diye tabir edilen zeytin taneleri karıştırmamalıdır. Toprağa düşmüş zeytinler oksitlenmeye başlamış zeytinlerdir ki bunlardan elde edilen yağ genellikle yemeye uygun olmaz. Sabun ya da rafine edilerek riviera denilen zeytinyağı elde edilir.Oysa sızma zeytinyağı bu zeytinyağından çok daha üst segment bir üründür. O yüzden zeytin tanelerini ayrıştırmak gerekir.Sızma Zeytinyağı ancak dalından toplanan zeytinlerden elde edilebilir, zeytin taneleri zarar görmeden toplanmalı  ve çuval yerine delikli kasalarda bekletilmeden sıkım alanına nakledilmelidir. Böylelikle zeytin taneleri sağlıklı ve bozulmamış olur. Böylelikle elde edilen zeytinyağı daha düşük asitli olur. 

Zeytinyağı üreticileri olarak asit nedir derseniz, işin kimyasal kısmını bilmese de belli tabirlerle size bunun ne olduğu şöyle ifade edilecektir; Zeytinyağının kalınlığı. Sıvının kalınlığı da nedir derseniz, onun derişimi gibi düşünebilirsiniz. Düşük asitli sızma zeytinyağı daha berrak ve derişimi daha azdır, ancak yüksek asitli zeytinyağını rengi çok koyu ve kalındır, yani derişimi çok daha yoğundur. Ayrıca çok keskin bir kokusu olur ki yemek için kullanmanız mümkün değildir. Bu yağ eğer düşük miktarda ise çoğunlukla zeytinyağı sabunu yapımında kullanılır. Böylelikle en tüketilemez denilen zeytinyağı bile ziyan edilmemiş olur. Sabun formunda insanlığa fayda sunmaya devam eder. Ağacın ziyan olan tek bir alanı yoktur. Zeytin olur kahvaltıda tüketilir, zeytinyağı olur her yemeği ve salatayı taçlandırır, yaprakları çay olur şifa olur, zeytin çekirdekleri pirina olur ısınmada kullanılır, yüzlerce sene sonra ağaç ölür, ölen ağaçtan doğal ahşap objeler yapılır evlerimizi ve yaşam alanlarımızı süsler. Hasılı zeytin ağacı insanlığa fayda sağlasın diye yaratılmış bir şifa kaynağı sanki.Prof. Dr. Publio Viola’nın dediği gibi; “Eğer olmasaydı, zeytinyağını icat etmek zorunda kalırdık.”  

Sızma zeytinyağı için oleik asit oranı % 0.8 i geçmezken, 0.8-2 arası Natürel birinci, 2 ve üzeri serbest oleik yağ oranı olan zeytinyağları lampant olarak sınıflandırılır. Natürel sızma ve natürel birinci yemeklerde kullanılır diğerleri ya  işlemden geçirilerek riviera zeytinyağı elde edilir veyahut daha farklı alanlarda kullanılır.

Saçlarınızı,cildinizin gençliğini tazeliğini korumak istiyorsanız bol bol sızma zeytinyağı tüketin. Sadece yiyerek değil; saçınıza ve cildinize sürün sızma zeytinyağını. Göreceksiniz ki dakikalar içinde cildiniz ve saç dipleriniz sızma zeytinyağını emecektir. Sızma zeytinyağı tercih ederken de erken hasat olmasına özellikle dikkat edin çünkü faydalılık esasına göre içinde değerli bileşenlerin en yüksek olduğu ürün segmenti natürel sızma zeytinyağının erken hasat formudur. Kilo alırım ya da sevmiyorum gibi bahanelerle  natürel sızma zeytinyağı gibi sağlıklı yağları kestiğinizde cildiniz kurur, donuk, mat bir görünüm alır, vücudunuz ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve bio fenollerden mahrum kalır. Peki natürel sızma zeytinyağının faydaları nelerdir ?

1. Zeytinin doğal yapısında buluna oleuropein, hidroksitirosol ve skualen gibi güçlü antioksidanlar cildin gençliğini korumaya yardımcı olur. Çünkü bu minör maddeler cildimizin ve bedenimizin ihtiyaç duyduğu hayati bileşenlerdir.

2.  Bu bio fenollerden en önemlisi ve üzerinde en çok durulanı oleuropein dir.Özellikle zeytine özgü bir bileşen olan oleuropein maddesinin cilt üzerinde güçlü bir anti-aging etkiye sahip olduğunu, yaşlanmayla savaştığını gösteren araştırmalar  var. Bu bileşen kan damarlarını genişletir ve bu sayede cilde daha fazla oksijen ve besin gitmesini sağlar.Böylelikle daha sağlıklı bir görünümün temelini bu minör madde oluşturur. 

3. Raşitizm denilen kemik erimesi hastalığı belli bir yaştan sonra ortaya çıkan ya da yeteri kadar güneş ışığından faydalanamayan kişilerde bir süre sonra oluşmakta. Bu gibi durumlarda suni d vitamini takviyesi verilse de önleyici tedbir olarak zeytinyağı tercih edilebilir. Ya da güneşe karşı bir sebepten alerjiniz olabilir, isteseniz de güneş ışığına çıkamayabilirsiniz. Böyle durumlarda  bol bol sızma zeytinyağı tüketin. Zeytinyağı cildin güneşe karşı direncini artırır. Sizi daha mukavemetli kılar.

Zeytinyağı satın alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Satın alınan zeytinyağının sızma olduğu önemli bir ayrıntıdır. Öncelikle sızma zeytinyağı olup olmadığına dikkat etmekte fayda var. Tabii sadece asit oranına odaklanmak yeterli olmayacaktır. Bununla beraber;

• Güvenilir bir marka olup olmadığına dikkat edilmelidir. Markasız ve denetim zeytinyağları bazen tağşişli yani hileli olabilir bu yüzden önceliğimiz güvenilir bir marka tercihi yapmak olsun. Bu marka hakkında müşteri yorumları ve görüşleri de önemli. Mümkünse bunları da incelemek fayda sağlayacaktır.

•  Riviera gibi işlenmiş zeytinyağını tercih etmemeliyiz. Yeni sezon soğuk sıkım erken hasat natürel sızma zeytinyağı en iyi tercihtir denilebilir. 

• Zeytinyağının üretildiği bölge lezzet anlamında önemlidir. Mersin  yöresinde sıkım yapılan zeytinyağı ile kuzey ege de üretilen zeytinyağı aynı tat ve aromayı vermez. Bu yüzden damak tadınıza uygun bir yöreden tercih yapmanız yağı tüketirken keyif almanıza fayda sağlayacaktır. Kazdağı'nın incisi Küçükkuyu zeytinyağı hissedilir bir aromaya sahiptir. Meyve tadı almak ve daha lezzetli hafif bir zeytinyağı almak isterseniz Küçükkuyu Zeytinyağı isabetli bir karar olacaktır. 

• Plastik ambalajlarda ürün almamalıyız çünkü zeytinyağı plastiğin kokusunu üstüne çeker ve çok keyifli bir ürün saklanamaz bu ambalajlarda.  Bu yüzden laklı tenekelerde ve koyu renk cam şişelerde satışa sunulmuş ürünler doğru bir tercih olacaktır.

• Üretim tarihi de önemlidir. Zeytinyağı uygun koşullarda iki yıla kadar kendini koruyabilir ancak tavsiyemiz bu sürenin bir yılı geçmemesi yönünde çünkü zeytinyağı bekledikçe pozitif yönde etkilenmez. Münkünse aynı yıl içinde taze taze tüketilmelidir ki hem tadı keyifli olsun hem de şifası yerinde olsun.

 

Zeytin Bakkal | Olivkoy Zeytinyağı | Natürel Sızma Zeytinyağı 




Zeytin Bakkal | Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, Siyah Zeytin, Yeşil Zeytin,Zeytinyağı Sabunu © 2020 | Bu site RGS Yazılım® E-ticaret sistemi ile hazırlanmıştır