Soğuk Sıkım Zeytinyağı mı? Sıcak Sıkım mı?
Kapat

Soğuk Sıkım Zeytinyağı mı? Sıcak Sıkım mı?


Soğuk Sıkım Zeytinyağı mı? Sıcak Sıkım mı?

 

Bundan yaklaşık 60 yıl önce Küçükkuyu'da zeytinyağı üretilirken, zamanın şartlarının kısıtlı olması ve üreticilerdeki bilinç eksikliği nedeni ile uygulamada bazı yanlışlar yapılmış. Aslında sadece Küçükkuyu'da değil bu sorun Edremit ve Ayvalık bölgesinde de sıkça görülüyordu. Hatalı uygulama şu; zeytinler keten çuvalın içine toplanıp traktör kasası ile fabrikaya getirilip ardından traktörün römorkunda bulunan tüm zeytinler fabrikanın bahçesine dökülüp, açıkta bekletilirdi. Amaç, az zeytin için işletmeyi devreye almayalım, zeytinler biriksin öyle üretime başlayalım.Bu uygulama kendi içinde masum bir düşünce barındırsa da teknik anlamda hatalıydı. Günlerce açıkta bekletilen zeytinler olası nemin de etkisiyle kop küflenmeye yüz tutuyordu. Bununla beraber hasat zamanı kullanılan keten çuvallar kızışmaya neden oluyor, bu da zeytinyağının ağır kokmasına, değer kaybına neden oluyordu.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı mı? Sıcak Sıkım mı?

Aslına bakılırsa soğuk sıkım tekniği son on yıldır bu kadar konuşuluyor. Öncesinde zeytinyağı sıcak Sıkım tekniği ile yapılırdı. Sıcak sıkımda daha fazla zeytinyağı elde edildiğinden istisnasız her fabrika sıcak usulü kullanırdı. Ancak son yıllarda hem üretici hem de tüketici tarafında bilinç arttı. Öncesinde sadece fiyat konusunu soran tüketici artık soğuk sıkım olup olmadığını sorguluyor, bununla beraber zeytinin yöresi, varsa laboratuvar analizi ve duyusal özelliğini de sorguluyor. Üretici de, daha iyi zeytinyağı üretmek için olması gereken maliyetlere katlanıyor ve artık çoğu fabrika sıcak Sıkım tekniğine veda ediyor. Keten çuvalların yerini delikli hava geçirgen kasalar aldı, artık zeytinler günlerce fabrikanın bahçesinde beklemiyor. İşini layıkı ile yapan butik zeytinyağı üreticileri plastik ambalajlara veda etti. Eskiden plastik varillerde evinde sakladığı yağını, artık fabrikada çelik krom tanklarda saklıyor. Yani birçok hatalı uygulama değişti. Bunun temelinde bilinç düzeyinin ve teknolojik imkanların artması yatıyor. Daha düne kadar sırıkla dallarına vurula vurula zeytin toplanırken artık ağaca zarar vermeyen titretme tekniği ile üretilmiş makineler zeytini topluyor.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir? Zeytin Nasıl Soğuk Sıkılır?

Zeytinyağının %2 lik kısmı uçucu maddelerden meydana gelir. Yani yağ açıkta bekletilirse, sıcak ortamda tutulursa, havaya doğrudan teması varsa aynı benzin kapağının açık kaldığında uçması gibi, zeytinyağındaki %2lik minör bileşenler kayba uğrar. Bu maddeler sağlığımız için hayati önem gördüğünden, onları korumak çok önemli hale gelmiştir.

Zeytinyağı üretilirken zeytinler güzelce yıkanıp parçalandıktan sonra meydana gelen hamurdan yağın ayrışması için hamur kazanın etrafında sıcak su döner. Bu suyun sıcaklığı ne kadar yüksek olursa o kadar verim alınırken, beraberinde faydalı bileşenler uçtuğu için bir kayıp söz konusudur. Normalde 21 ile 27 santigrat derecede minör bileşen kaybı çok düşüktür. Bu sıcaklıkta sıkımı yapılan yağa, "Soğuk Sıkım Zeytinyağı" denir. Ancak bu sıcaklık 50,60,70 derece gibi sıcaklıklara çıkınca verim artsa da faydalı bileşen kaybı artacaktır. O yüzden sağlıklı ürün hedefleyen tabii ki eski yöntemi tercih etmeyecektir.

Ayvalık Zeytinyağı, Küçükkuyu Zeytinyağı, Edremit Zeytinyağı

Ayvalık'tan Küçükkuyu'ya doğru uzanan hat aynı körfez içinde kalır. Bu hatta üretim yapan firmalar hemen hemen aynı yoldan ilerler. Soğuk sıkım sıkım işlemi ülkemizde öncelikle bu körfezde hayata geçmekle beraber, daha iyisini hedefleyen üreticiler de yoğunlukta.

Zeytinyağı Nereden Alınır? Hangi Zeytinyağı İyidir?

Sağlığı ve lezzeti ön planda tutan tüketiciler işini bilen ve iyi üretim yapan, butik zeytinyağı üreticilerini tercih eder. Bununla beraber damak tadına uygun yöreyi kendisi belirler. Her zeytin ağacı aynı cins olmadığından, aynı lezzeti bulmak mümkün değildir. Ağır kokmayan, meyvemsi tadı belirgin, hoş bir lezzeti ve kokusu olan  arayışı olan tüketici, Kuzey Ege Zeytinyağını tercih edecektir. Ayvalık'tan Küçükkuyu'ya uzanan bu hatta en keyifli ürün, Küçükkuyu zeytinyağıdır. 




Zeytin Bakkal | Çanakkaleden Üstün Lezzetli Zeytinyağı ve Organik Ürünler © 2021 | Bu site RGS Yazılım® E-ticaret sistemi ile hazırlanmıştır