Zeytin Sütü Nedir ? Zeytin Sütünün Faydaları Nelerdir ?
Kapat

Zeytin Sütü Nedir ? Zeytin Sütünün Faydaları Nelerdir ?


Zeytinin Sütü Olur mu ? Zeytin Sütü Nedir?

Son dönemlerde zeytinyağı konusunda farkındalığın artmasıyla beraber bazı bilgi karmaşaları da ortaya çıkmıştır. Radyo,televizyon,basılı yayın organları ve internette hızla tanınmaya başlanan zeytinyağı konusunda ortaya atılan bir iddia da zeytin sütüdür. Zeytin sütü oldukça yüksek fiyatlara satılmakla beraber, satın alanların beklentisi de o oranda yüksektir. Peki çiğ yağ, burun yağı ya da zeytin sütü diye adlandırılan ürün nedir ? Normal zeytinyağından farkı nedir gelin beraber inceleyelim. Öncelikle nasıl elde edildiğine bakalım;

Zeytin sütü nedir sorusuna cevap vermeden önce bazı detayları bilmekte fayda var."Zeytinler birkaç ton ağırlığındaki granit taşla eziliyor ve sonra torbalara konuyor. Bu torbalardan kendi kendine hiç pres kullanmadan sızan, adeta gözyaşı gibi damla damla akan bu yağa ‘zeytin sütü,çiğ yağ ya da burun yağı’ denilmekte."Zeytin hamurunun kendiliğinde bıraktığı,üzerinde toplanan yağa zeytin sütü denilmekte. Peki bu yağın bir üstünlüğü var mı ? Diğer segmentlere göre artı bir yönü var mı derseniz,cevabımız 'yoktur' olacaktır.

Zeytin bir ağaçtır ve sütü olmaz. Zeytin sütü denilen şey, zeytinyağının kendisidir.

Zeytin sütü nedir, zeytin sütü nasıl elde edilir ? Zeytin sıkımı esnasında zeytin hamurunun üstünde birikmeye başlayan yağdır. Yapısal olarak normal bir zeytinyağından farkı yoktur. Ancak bu biriken yağ, sanki sütün üstünde biriken kaymağa benzetiliyor ve çok kıymetli imiş gibi değer atfediliyor. Lakin normal bir zeytinyağı ile zeytin hamurunun üstünde oluşan yağ aynıdır,farkı yoktur. Bu sebepten çok yüksek rakamlar ödeyerek bu ürünü satın almak çok mantıklı olamayacaktır.

Zeytin sütü nasıl kullanılır ve zeytin sütünün faydaları nelerdir ? Zeytin sütünün faydaları denildiğinde aklımıza gelmesi gereken zeytinyağının faydaları olmalıdır. Peki iyi bir zeytinyağının duyusal özellikleri nelerdir ?Meyvemsilik, acımsılık ve yakarlık. Yani zeytinyağı ihtiva ettiği içerik bakımından keyifle tüketiliyorsa (meyvemsilik) beraberinde acımsılık ve yakarlık varsa (faydalı minör bileşenlerin işaretleri) o zaman iyidir diyebiliriz.Peki yapısı korunmuş bir zeytinyağı faydaları nelerdir ?

Zeytinyağının faydaları nelerdir ?

Kanser gibi kontrolü çok zor olan hastalığa karşı koruyucu etkileri vardır.
Anne sütünün besin değerlerine yakın olduğundan bebekler için ek gıdaya geçildiğinde kullanılabilir ve bebeğin gelişimine oldukça fayda sağlar
Kuru ciltler için faydalıdır.Cilde sürüldüğünde yumuşatır, cilt kuruluğunu önlemeye yardımcı olur.
Yapısındaki bio fenoller sayesinde egzama ve cilt yaralarının iyileşmesine yardımcı olur.
Yüksek oranda E vitamini içerirdiğinden antioksidan özelliği bulunur.
İçeriğindeki yağ asitleri kolesterolün dengelenmesinde etkilidir.
Sindirim sistemine yardımcı olur; kabızlığı önler,beslenmeyi dengeler.
Vücuttan atılması gereken toksinlerden arındırır, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Hücresel beslenmeye yardımcı olur.Hücrelerdeki tahribatı önler ve onarır.
Vücudun direnç kazanması, açık yaraların tedavisi, ciltteki yara izlerinin kaybolması amacıyla kullanılmaktadır.
Kalp ve damar gibi kardiyovasküler rahatsızlıklarda önemli etkileri tespit edilmiştir.


Peki bunca faydası olan zeytinyağında 'zeytin sütü diye satın alınan üründen farklı bir fayda sağlamak mümkün müdür ? Maalesef hayır.'Bazı gıda ürünleri tokluk hissi bazıları ise faydaları için tüketilir. Zeytinyağı sadece lezzetli olduğu için tüketilmez aynı zamanda şifalı yanı sebebiyle tercih edilir. Bu yüzden zeytinyağı tercih edilirken yapısı korunmuş bir zeytinyağı tercihi isabetli olacaktır.Peki yapısının korunması ne demektir ? Bunun için zeytinyağı neleri sevmez bilmemiz gerekir. Zeytinyağını bozan üç faktör; sıcaklık,ışık ve hava ile temastır. Bu faktörlerden korunan zeytinyağı yapısal olarak 'korunmuştur' tabii sadece bunlar yeterli faktörler değil.
Konumuza dönecek olursak zeytin sütü teknik olarak yapılsa bile elde edilecek ürün miktarı oldukça düşüktür. Çünkü hiçbir press yapılmadan zeytin hamurunun üstünde kendiliğinden biriken yağ miktarı oldukça azdır.
Miktar konusu dışında bilimsel olarak ispat edilmiş herhangi bir ekstra faydası da bulunmamaktadır.

Diyelim ki bütün bunlara rağmen yüksek bir rakam ödemeyi göze aldık ve zeytin sütü alacağız, bunun gerçekten belirtildiği gibi üretilen zeytinyağı olduğundan nasıl emin olacağız derseniz, böyle bir tespit yöntemi bulunmuyor.Şüpheler barındıran bu isimlerdimenin şu tarafından kesin eminiz ki,ekstra bir fayda sağlaması söz konusu değildir. Ne laboratuvar analizi ne de duyusal olarak satılan ürünün zeytin sütü olup olmadığından emin olamayız. 

Natürel sızma,natürel birinci,lampant gibi ürün segmentlerinin Türk gıda kodeksinde karşılığı varken, zeytin sütü diye satılan ürünün bir karşılığı yoktur. Zeytin sütünü ticari bir yaklaşım olarak görmekte fayda var. Deneme amaçlı olarak tabii ki satın alan yerlerden alınabilir ancak normalin çok üstünde bir rakam ödeme konusunda dikkatli olmakta fayda var.

Olivkoy zeytinyağı olarak böyle bir ürün hiç satmadık, satmayı da düşünmüyoruz. Çünkü bu durumun etik olmadığını düşünüyoruz. Üretim esnasında uyulması gereken kurallar vardır, bunlar dünyada kabul görmüş, akla ve bilime uygun yöntemlerdir. Bu yöntemlerle üretilen zeytinyağını hedefliyoruz ve üretiyoruz.Zeytinyağının bir gıda ürünün ötesinde olduğunun bilincindeyiz. Doğru ürünü doğru bir şekilde anlatarak farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.

Toparlayacak olursak, zeytin sütü diye bir ürün yoktur, ticari bir yaklaşımdır. Zeytinyağı tercihi yapılırken laboratuvar analizlerinin yanında pozitif işaretler esas alınmalıdır. Nedir bu pozitif işaretler derseniz; meyvemsilik,acımsılık ve yakarlık.

Sağlıcakla kalın :)

 

Kaynak : https://olivkoy.com.tr/Blog-Detay/Zeytinin-Sutu-Olur-muZeytin-Sutu-Nedir/152 




Zeytin Bakkal | Çanakkaleden Üstün Lezzetli Zeytinyağı ve Organik Ürünler © 2021 | Bu site RGS Yazılım® E-ticaret Yazılımı ile hazırlanmıştır