Zeytinyağı Çeşitleri.Hangi Zeytinyağını Tercih Edilmeli?
Kapat

Zeytinyağı Çeşitleri.Hangi Zeytinyağını Tercih Edilmeli?


Zeytinyağı Çeşitleri

Bir marketten ya da internetten zeytinyağı satın almak istediğinizde farklı farklı fiyatlar görürsünüz. Rengi sarı ile yeşil arasında olan hemen hemen hepsi aynıymış gibi gözüken bu altın sıvı da fiyat değişkenliğinin nedeni tüm zeytinyağlarının aynı olmamasıdır. Türk gıda kodeksine göre değerlendirdiğimizde tüketilebilir zeytinyağı çeşitleri temel anlamda şu şekilde sınıflandırılır.

1- Natürel Sızma Zeytinyağı : Oleik asit cinsinden maksimum % 0.8 gram asidik dereceye kadar olan saf zeytinyağına natürel sızma zeytinyağı denir. Bu ismi almasındaki referans noktası oleik asit miktarıdır. 

2- Natürel Birinci Zeytinyağı : İsminde geçen birinci ifadesi sizleri yanıltmasın, bu ifade oleik asit miktarı 0.8 ile 2.0 arasında olan yani natürel sızma zeytinyağına göre daha yüksek asitli zeytinyağı için kullanılır. Natürel birinci bir nebze daha yüksek asitli olsa da yemeklerde,salatada ya da soğuk tüketim olarak kullanılabilir.

3- Rafine Zeytinyağı : Çok yüksek asitli zeytinyağları direkt tüketime uygun değildir. Bu tür yağlar ısıl işlemden geçirilerek,rafine edilir ve asit oranı düşürülür. Sonrasında belli bir oranda sızma zeytinyağı karıştırılarak kokusunun ve tadının yerinde olması hedeflenir. Zeytinyağı çeşitleri içinde tek işlem görmüş segment budur. Diğer segmegtlere göre faydalı bileşenler noktasından en zayıf olan budur.

Tabii bu oleik asit cinsinden sınıflandırma, bunun yanında farklı kıstasların referans alındığı kırılımlar da vardır ki asıl belirleyici faktörler burada yer alır. Butik zeytinyağı arayışında asit miktarından ziyade bu ayrımlar ön planda gelir.

* Erken Hasat Zeytinyağı : Bu tanım,adından da anlaşılacağı gibi üretim zamanı ile ilgili bilgi verir. Zeytin taneleri henüz yeşil iken hasat edilir ve sıkılır. Dışarıdan baktığınızda bu zeytinyağının rengini daha yeşil görürsünüz, pastoral bir rengi vardır. İştah açıcı rengi ile oldukça lezzetlidir. İçindeki klorofil miktarı, bio fenoller ve vitamin değerleri daha yüksektir. Tabii bu değerlerin yüksek olması doğru üretime bağlıdır. Usulünce, düzgün bir üretim sonrası iyi bir zeytinyağı elde etmek mümkün olur.

* Taş Baskı Zeytinyağı : Günümüzde zeytinyağı çoğunlukla kontinü denen sistemde sıkılır. Daha modern ve insan gücünün daha az kullanıldığı bu sıkım tekniğinde işlerin büyük bir çoğunluğunu makinalar yapar. Bunun yanında taş baskı ya da sulu baskı diye adlandırılan bir sıkım yöntemi var ki, daha fazla insan gücü gerektirir. Zeytinden zeytinyağı elde edildiği ilk dönemden bu yana varlığını sürdürmüş bu sıkım yöntemi,son senelerde iyice azalsa da hala varlığını sürdürmektedir bu yöntem. İki ya da üç tonluk granit taşların altında zeytinlerin parçalanıp yağ elde edilme sürecinin olduğu bu teknikte daha ayrı bir tada sahiptir. Bir çok kişi tarafından sevilerek tüketilir. 

• Olgun Hasat Zeytinyağı : Bu ifade zeytinler artık olgunlaştıktan sonra yağ elde edilmesini ifade eder. Zeytinler en başında yeşil iken Ocak ayına doğru siyaha dönmeye başlar ve daha çok yağ elde edilmesi mümkün olur bu halde iken. Rengi yeşilden ziyade sarıya daha yakındır.Daha yumuşak bir tadının yanında yemeklik olarak da ifade edilir. 

• Soğuk Sıkım Zeytinyağı : zeytinyağının üretim esnasında zeytin hamurundan yağ elde edilme savhasında su kullanılır. Suyun sıcaklığı zeytinyağını doğrudan etkiler. Çok sıcak olduğunda zeytinyağu içindeki minör bileşenler uçar ve faydalılığı azalmış olur. Bu açıdan bazı zeytinyağlarında soğuk sıkım ifadesi geçer. Zeytinyağı tercihinde bulunurken soğuk sıkım olması önemli bir ayrıntıdır.

Zeytinyağı çeşitleri konusunda tercih yaparken tek kıstas asit derecesi olmamalı. Düşük asitli zeytinyağı her zaman iyi değildir. Üretim tarihi, bölgesi, zeytin ağacının cinsi, üretim metodu, hangi ambalajda satışa sunulduğu gibi soruların cevabı belirleyici olacaktır. Daha iyi zeytinyağı için meyvemsi tadı yoğun, hafif kokulu, gırtlakta yakıcı bir his uyandıran, hafif acımsı bir tat evla olandır. Böyle bir tat için Olivkoy soğuk sıkım sızma zeytinyağımızı tercih edebilirsiniz. Ya da , zeytinyağının kadim aroması ile tanışmak farklı bir tat ile damak tadımı zenginleştirmek istiyorum derseniz Olivkoy Taş Baskı Sızma Zeytinyağımız isteğinize cevap verecektir. Daha iyisi için Olivkoy.

Zeytin Bakkal | Olivkoy Zeytinyağı | Organik Ürünler 




Zeytin Bakkal | Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, Siyah Zeytin, Yeşil Zeytin,Zeytinyağı Sabunu © 2020 | Bu site RGS Yazılım® E-ticaret sistemi ile hazırlanmıştır