Zeytin Yaprağı Çayındaki Mucize; Oleuropein Nedir ?
Kapat

Zeytin Yaprağı Çayındaki Mucize; Oleuropein Nedir ?


Zeytin Yaprağı Çayındaki Mucize. Oleuropein Nedir, Faydaları Nelerdir ?

 

Üzerinde çokça konuştuğumuz zeytinyağının nasıl bir şifa kaynağı olduğunu artık biliyoruz. Ancak bilge ağaç zeytinin çok da bilmediğimiz ayrı bir şifa yanı var. O da zeytin yaprağıdır. Evet daha düne kadar "Zeytin yaprağının çayı mı olur?" derken bugün bizi şaşırtan bir mucizevi yanına şahitlik ediyoruz. Zeytin yaprağını şifalı yapan, yaprak bünyesinde bulunan oleuropein maddesidir. Bu bileşen insan sağlığı için bekçilik yapan, kalkan görevi gören kilit önemde bir maddedir. 

Kaynayan suda bütün taneli zeytin yapraklarını birkaç dakika kaynatınca suyun renginin hafiften sarıya döndüğünü görürsünüz. Normal siyah çay gibi öyle hemen regini vermez, birkaç dakika kaynatmak gerekir. Sonrasında 3-5 dakika bekletince yapraklar demini suya verir ve hoş bir kokunun yayıldığı görülür. Bu zeytin yapraklarının kendi kokusudur. Kaynatmadan önce oldukça acı olan yapraklar demlenince acı olmaz. Yumuşak bir tat bırakır. Kokusu hafiften ayvalı ıhlamuru andırsa da daha farklıdır. Demini alan zeytin yaprağı çayına hiç bir şey eklemeden direkt içmek hem sindirim sistemine hem de sinir sistemine oldukça faydalıdır. Zeytin yaprağı çayı,melisa çayı gibi gerginliği alır hoş kokusuyla. Ekşi ile tatlı arası hoş bir aroma bırakır ağızda. Ancak asıl konumuz zeytin yaprağında bulunan oleuropein. Bu bileşen yaprakta yoğun olarak bulunduğundan bir ilaçtan daha çok fayda sağlar bu yapraklar. Hatta o kadar faydalıdır ki son senelerde bazı uluslararası ilaç şirketlerinin dikkatini çekmiş durumda. 

Son yıllarda bir bakterinin adını sık duyar olduk. Özellikle İtalya ve İspanya gibi dünyada zeytin ve zeytinyağı üretiminin başını çeken ülkelerde "Xylella fastidiosa" bakterisi sık sık gündeme gelir oldu. Bu bakteri köklerle yapraklar arasındaki dolaşım sistemini çökerterek, yaprakların kurumasına, ağacın ciddi anlamda zarar görmesine neden olmakta.

Xylella fastidiosa Nedir ? Etkileri Nelerdir ?

Zeytin ağacının yaprağından elde edilen, bilinen tüm virüs, mantar ve bakterileri yok eden mucizevi molekül 'oleuropein'in bu salgın döneminde virüslere karşıda etkili olduğu ortaya çıkınca şeytani bir akılla insanlar için nasıl laboratuvarda virüs hazırladılarsa insanları bu dertten kurtaracak zeytin yaprağına laboratuvarda hazırlanan bakteri ile ağaçlara zarar verdikleri konuşulmakta. Korona virüsüyle boğuşan dünya özellikle de  Avrupa, bir yandan da Xylella fastidiosa isimli bakterinin neden olduğu enfeksiyonla mücadele etmeye başladı. Tabi ki bu durum televizyonlarda ve haber mecralarında kendisine yeterince yer bulamıyor. İtalya'da şimdiden 1 milyon zeytin ağacını kurutan bakterinin, İspanya ve Yunanistan'a da yayılması riski var.Şu an için bilinen bir tedavisi olmayan bakterinin neden olduğu enfeksiyon çok garip bir şekilde bitkilerin Su ve besin taşıma yeteneğini sınırlayarak kurumalarına yol açıyor. 100 yaşın üstündeki ağaçlarda bir etkisi olmayan bu virüs nedeniyle zeytin üreticileri çok dikkatli olmalı. Korona virüsü nedeniyle son günlerde ülkeye yabancıların gelişi kısıtlanmış durumda. Lakin kısa süre sonra uçuş yasakları ortadan kalkınca turizm tekrar başlayacak.
Biz yıllardır değişik coğrafyalardaki zeytinliklerimizi her şeye karşı 7 gün 24 saat boyunca gözetim altında tuttuk. Yabancı bir kişinin girmesine izin vermedik. Unutulmaması gereken bir durum var; Virüs salgınlarında yapılacak en iyi hazırlık vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmektir.
Denizden gelen sert rüzgaralara açık tarlalardaki yüz yaşın üzerindeki delice cinsi zeytin ağaçlarının yapraklarından elde edilen oleuropein bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bu ağaçlardan alınan zeytin yaprağı, çay olarak tüketildiğinde vücuda alınan oleuropein, iki enzim tarafından(esteraz ve beta –glukozidaz enzimleri) elenolik aside dönüştürülür. Elenolik asit, antimikrobiyal etkiye sahiptir. Bakterilerin hücre duvarını etkiler ve onları yok eder.Modern ilaç endüstrisi en pahalı kanser ilaçlarında oleuropein kullanır. Tüm bu yaşananları düşününce acaba Xylella fastidiosa adlı virüsün bir laboratuvar ortamında üretilerek, insanların ekonomik bir şekilde şifasını alabileceği zeytin yaprağı faydalarından mahrum mu bırakılmak isteniyor sorusu akla geliyor.

Bugün ülkemizde milyonlarca zeytin ağacı ve ari zeytin yapraklarımız var. Bu yapraktaki oleuropein ile bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirebilir, kendimizi birçok hastalığa karşı daha güçlü yapabiliriz. Yediklerimiz ve içtiklerimiz eğer bilge ağaç zeytinden ise güvenle tercih edebilirsiniz. Çünkü bu ağaç binlerce senedir şifasını insanlarla hep paylaşmış. Bugün de paylaşıyor. Bize düşen bilinçli ve düzenli olarak bu şifadan pay almak. 

Sağlıkla ve sevgiyle kalın.




Zeytin Bakkal | Çanakkaleden Üstün Lezzetli Zeytinyağı ve Organik Ürünler © 2021 | Bu site RGS Yazılım® E-ticaret sistemi ile hazırlanmıştır